YDS’de Nasıl Başarılı Olunur?

YDS, üniversitelerin ilgili yabancı dil bölümünde eğitim görmek isteyen ve profesyonel kariyerini bu yönde geliştirmek isteyen bireylerin üniversiteye girmek için başvurdukları sınav sistemidir.

YDS, genellikle yılda iki defa ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavıdır. YDS sınavı artık elektronik ortamda da gerçekleştirilmektedir. Bu sınav: e-YDS yani Elektronik Yabancı Dil Sınavı olarak adlandırılır.

YDS her ne kadar İngilizce sınavı olarak bilinse de İngilizce dışında; Farsça, Almanca, Arapça, Rusça, Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinden de oluşur. Ancak sınavların dönemi değişiklik göstermektedir. Örneğin; 2019 yılında 3 tane YDS yapılması planlanmaktadır. Bu planlamaya göre açıklanan YDS sınav tarihlerinin ilk sınav aşamasında yukarıda bahsedilen dillerin hepsinden sınav olacağını ancak ikinci sınavda; Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinin mevcut olacağı ve son sınavda sadece İngilizce dilinin olacağı belirlenmiştir. Bir dönem içerisinde aday yalnızca bir dilden sınava girebilir.

YDS İçeriği

YDS Sınav içeriği, girmiş olacağınız dile ait olan sınava göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Yunanca sınavlarında YDS sınavı 80 sorudan oluşmaktadır. Bu sorular için verilen YDS sınav süresi 180 dakikadır. Ancak bu dillerin dışında kalan diğer 15 dile ait sınavlar yabancı dilden Türkçeye ve Türkçeden yabancı dile çeviri yapmanızı isteyen 200 kelimelik metinlerden oluşur. Sizlere bu makalede bahsedilecek olan başarılı olma yöntemleri, 80 test sorusu içeren diller için geçerlidir. Diğer diller için kendinize göre uygun hale getirebilirsiniz.

Dile Hakim Olmak

YDS sınavı için uygulayabileceğiniz onlarca yöntem olabilir. Ancak bunları uygulamanız için ne olursa olsun ilk olarak; dile hakim olmanız gerekmektedir. Sizlere sunulan sınav taktikleri, sadece sınavı daha hızlı çözmenize ve belli sayıda olan netlerinizi arttırmanıza yarayacaktır. O yüzden, hangi dilden girecekseniz ilk olarak o dili öğrenmeniz gerekmektedir. Belirli bir temele sahip olduktan sonra başarınızı arttırmaya odaklanabilirsiniz. Okul eğitim hayatı ve bunun dışında ek kurslar ya da bireysel yöntemlerle dilin öğrenilmiş olması gerekmektedir.

YDS Seviyenizi Tespit Edin

Öncelikli olarak bir adet YDS deneme testi çözerek, hatta çıkmış YDS soruları çözmeniz daha net sonuç almanıza yarayabilir, seviyenizi tespit etmelisiniz. YDS, farklı bölümlerden oluşan bir sınavdır. Yani bir kısım sıfat bilginizi, bir kısım çeviri bilginizi, bir kısım paragraf bilginizi vs. ölçecektir. Bu yüzden bir deneme ile hangi noktalarda daha iyi ve hangi noktalarda daha kötü olduğunuzu tespit edebilirsiniz. Bu deneme sınavını yaparken çıkaracağınız netlere odaklanmayın. Bu yüzden iki şık arasında kalsanız bile sallamayın. Kendiniz ile ilgili net bir tespit yapmanız gerekiyor. YDS deneme sınavından sonra eksik olduğunuz noktaları tek tek not edin. Daha sonra da oralara yoğunlaşın. Böylelikle iyi olduğunuz noktalarda boş yere zaman kaybetmemiş olacaksınız. YDS seviye tespit sınav sonucu hoşunuza gitmese de durumun tespiti ve sağlıklı bir yol haritası için en önemli aşamadır.

Eğer seviye tespiti yapılmaz yani bir yol haritası çizilmezse başarıya ulaşmak çok daha zor olacaktır. Örneğin; siz çeviri sorularında çok başarılısınız. O zaman belki de günde 2 çeviri sorusu çözmeniz bile yeterli olacaktır. Ancak kendinizin bu noktada iyi olup olmadığını bilmezseniz sıfırdan o noktaya zaman ayırmanız gerekecektir. Bu da büyük bir zaman kaybı demektir. Unutmayın; zamanla yarışıyorsunuz. Başarıya ulaşmak için koşmak gerekir ama en önemlisi hangi yoldan koşacağını bilmektir.

YDS İçin Gerekli Süre

Genellikle sınava hazırlananların aklında; YDS’ye kaç ay çalışmalı? Sorusu bol bol bulunur. Bunun için kendi düzeninizi ve çalışma şeklinizi belirlemeniz gerekmektedir. Bir de temelinizin ne düzeyde olduğunu bilmelisiniz. Eğer sağlam dil temeli olan biriyseniz, o zaman daha kısa süre ayırmanız gerekebilir. Ancak temeli zayıf biriyseniz daha uzun süre ayırmanız gerekecektir. Veya çalışan biriyseniz; bir günde ayıracağınız süre kısıtlı olacağı için daha uzun süre ya da daha yoğun ve etkili yöntemler belirlemeniz gerekebilir.

Düzenli Çalışın

YDS’de başarılı olmak için düzenli çalışmanız gerekmektedir. İki gün çok yoğun çalışıp bir hafta çalışmamak yerine her gün bir saat çalışın ama haftada altı gün çalışmış olun. YDS sınavı oldukça fazla kelime bilgisine dayalı bir sınavdır. Bu yüzden her gün çalışmak, kelimelerin de aklınızda kalmasını güçlendirecektir. Deneme sınavı yaptıktan sonra tespit ettiğiniz yanlışlar ile kendinize bir çalışma programı hazırlayın. Bu program sayesinde hem kafanız daha rahat olacaktır hem de düzenli çalışabileceksinizdir.

Gramer Konularını Bitirin

Gramer yani dilbilgisi sadece gramer sorularında işinize yarayan bir konu değildir. Genel olarak çoğu soru içerisinde gramer mevcuttur. Bir cümleyi anlamanız için cümledeki gramer yapısını da anlamanız gerekecektir. Bu yüzden grameri hallettiğinizden emin olun. İyi bir gramer yapısına sahip olduktan sonra diğer soruları da ne kadar rahat anladığınızı fark edeceksiniz. Ülkemizde yabancı dillere dair gramer eğitimi iyi düzeyde verilmektedir. Hemen hepimizin yaptığı hata yabancı dil öğreniminde süreklilik sağlamamak ve her seferinde ilk iş açıp gramer çalışmaya başlamaktır. Bunun yerine gramer konuları içerisinde bilinen ve eksik olunan konular detaylı ayrıştırılır ve çalışma yoğunluğu buna göre belirlenirse daha verimli sonuçlar elde edilebilir.

Çıkmış Soruları Çözmek

Her sınavda olduğu gibi YDS sınavı öncesi için de en önemli olan noktalardan biri: çıkmış soruları çözmektir. Bunun için ÖSYM’nin kendi internet sitesinden yararlanabilir veya bir YDS çıkmış sorular kitabı alabilirsiniz. Gerçek sınavda sorular birebir aynı gelmeyecek. Ancak siz sınav şekline ve soru kalıplarına oldukça hakim olacaksınız. Bu da sizin daha rahat ve başarılı olmanızı sağlayacaktır. YDS çıkmış soruların çözülmesi soru kalıplarına, tuzak sorulara ve test sırasında nelere dikkat edileceğinin temel tatbikatıdır.

Kelime Defteri Tutun

Daha önce değindiğimiz gibi kelime bilgisi YDS sınavı için oldukça önemli. Sınavda size paragraflar verilecek. Paragrafların içindeki kelimeleri anlamazsanız çözmeniz zorlaşacaktır. Bunun için düzenli olarak kelime çalışmanız gerekmektedir. Bunu da düzenli tuttuğunuz bir kelime defteri ile sağlayabilirsiniz. Kelime defterinizi her gün tekrar edin. Bir süre sonra tekrar süreniz oldukça kısalacaktır çünkü kelimelerin çoğuna hakim olduğunuzu fark edeceksiniz. Hatta, YDS sınavı çıkmış soruları çözdükçe bilemediğiniz her kelimeyi bu deftere not edin. Unutmayın, o kelimeler daha önce geldiyse yine gelebilir. Kelime defteri bir süre sonra kendi sözlüğünüz haline dönüşecektir.

İngilizce Okuma Yapın

Okumanın önemi ve yabancı dilde sınava girecek ya da dil öğrenecek bireylerin yapması gereken en temel unsurlardan biri sürekli okumaktır. Çünkü YDS sınavı paragrafı bol olan bir sınav türüdür. Bu yüzden anlama yetinizi geliştirmeniz oldukça önemli. Bunun için internette makaleler okuyabilirsiniz. BBC’nin ve National Geographic’in kendi sitesini ziyaret edebilirsiniz. Oralardaki makaleler oldukça açık bir dille yazılmaktadır. YDS sınavı öncesi elinize geçen tüm kaynakları okumalı ve gireceğiniz yabancı dil alanında çok fazla göz aşinalığı ve hızlı okuma ve anlama imkanına sahip olarak süreden kazanmış olacaksınız.

Taktikleri İzleyin

Son olarak; her şey tamam ise taktikleri izleyebilirsiniz. Dediğimiz gibi dile hakim olmadan sadece taktikleri izleyerek gireceğiniz bir sınavda pek bir başarı sağlayamazsınız. Denemeye değmez mi? Değer. Eğer sınava çok az kaldıysa ve yapacak başka bir seçeneğiniz yoksa o zaman deneyebilirsiniz. Ancak zamanınız varsa; grameri öğrenin ve sonrasında kelime çalışmalarını tamamlayın. Daha sonra internetten bir sürü sınav taktikleri videosu izleyebilirsiniz. Bu videolar sayesinde kısa yollar öğrenebilir ve sınavdaki sürenizi oldukça kısaltabilirsiniz.

Sınavda süre kazanmak ya da başarıya ulaşmak adına çok sayıda geliştirilmiş kısa yol bulunmaktadır. Bu kısa yolları bilmek hem süre hem de doğru cevabı bulmak adına ya da sorularda dikkatin hangi noktaya kanalize edilmesi adına hayat kurtaran yöntemler olsa da başarının tek başına anahtarı olmadıkları aşikardır. Özellikle YDS sınavı gibi hayatınıza yön verecek sınavlarda düzenli, disiplinli ve bilinçli bir çalışma planı şüphesiz başarı sağlayacaktır.

Okeanos Uluslararası Çeviri ve Yeminli Tercüme Tel : 0212 221 45 21 Whatsapp 0553 910 31 32 www.okeanostercume.com.tr & info@okeanostercume.com.tr

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir