Mutfak İhracatçıları 15 Milyar Dolarlık Almanya Pazarı İçin Hazır…

71 yıldır düzenlenen uluslararası mutfak eşyaları, ev dekorasyonu, züccaciye, aksesuar, ve hediyelik eşya fuarı “Ambiente 2019” 8 Şubat tarihinde Frankfurt’ta düzenlenecek. Ambiente 2019 Fuarı’na bu yıl ülkemizden 165 Türk firması katılıyor.

Bu yıl 4500 katılımcı ve 140 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuara milli düzeyde ve bireysel olarak 165 Türk firması katılımcı olarak iştirak edecek. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından 24 yıldır milli iştirak organizasyonu gerçekleştirilen fuara geçen yıl 150 Türk firması katılmış ve her geçen yıl artış gösterdiği gibi bu yıl da artış göstermiştir.

Marka ve firma tanıtımları adına uluslararası fuarların büyük önem taşıdığı bilinen bir gerçek iken İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister bu alanda en prestijli fuar olan Ambiente 2019’a Türk firmalarının katılımlarının kendileri için büyük prestij ve avantaj olduğuna değindi.

Dünya’da mutfak ve ev eşyaları ithalatında 2. Sırada olan Almanya’nın toplam ithalat hacmi 14,8 milyar dolar ve Türkiye’nin bu ithalattaki payı 386 milyon Dolar seviyesindedir. Bu fuara katılımlarını sürdüren Türk firmalarının ve ürünlerinin Almanya piyasasında bilinirliği her geçen gün artış göstermeye devam ederken Almanya’ya en çok ihraç ettiğimiz ürünler buzdolabı, dondurucular, elektrikli ocaklar, demir çelik mutfak eşyalarından pişirme ekipmanları ve cam mutfak eşyaları.

Dünya mutfak ihracatından %2,0 paya sahip ve 10. sırada olduğumuzu belirten İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki “2018 yılının sektör ihracatı 4,55 milyar dolar ve ihracatın %50’sinden fazlasının AB’ye gerçekleştirilmişken, 2019 yılı hedefimiz 5 milyar doları geçmek. Genel mutfak sektörü rakamlarına baktığımızda ihracatta yüzde 9’luk artış ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı elde ettik. Endüstriyel mutfak sektörü tarafında da sektörünü domine eden ülkeler arasında yer alıyoruz. 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11’lik artışla 1,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu sene ise 2 milyar doları geçmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, sektörümüzde dünya markası algısı oluşması için URGE faaliyetleri yapıyoruz. Bu kapsamda heyet organize ederek üyelerimizi yurt dışından satın almacılarla ikili iş görüşmelerinde buluşturuyor ve pazarlama faaliyetlerine katkıda bulunuyoruz. 2019 yılında İDDMİB ve ZUCDER işbirliğinde Mutfak Ev Eşyaları Sektörlerine yönelik 3. URGE Projesi’ni hayata geçiriyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir