Akreditifli Ödemelerde Incoterms

Incoterms 2010 Teslim Şekilleri

Incoterms 2010, ICC tarafından yayınlanan ve dış ticarette teslim şekilleri anlamına gelen kural kitabıdır.

International Commercial Terms açılımından gelen Incoterms uluslararası ticarette standardizasyonu sağlamak amacıyla uygulanmaya başlanmıştır. ICC tarafından standardize edilmeden öncesinde her ülkenin kendine dair ticari terimleri ve uygulama yöntemleri mevcuttu. Uluslararası ticarette zorluk yaratan bu durumun ortadan kalkması adına ICC tarafından yürütülen çalışmalar sayesinde uluslararası ticaret ortak dile bağlanmıştır.

Incoterms Tarihi

Incoterms tarihi iki dönemden oluşmaktadır. İlk dönemde genel olarak veri toplama olarak da ifade edilebilecek olan hazırlık dönemidir. Ülkelerde çeşitlilik gösteren uluslararası ticaret terimlerini ve detaylarını ele almıştır.

İkinci dönem ise Incoterms dönemi olarak da adlandırabileceğimiz yayın dönemidir. İlk Incoterms yayını 1936 yılında gerçekleşmiştir. Son yayın ise 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve halihazırda uygulanan Incoterms 2010 dönemidir.

Incoterms 2000 ile Incoterms 2010 Arasındaki Farklar

Incoterms 2000 ile Incoterms 2010 arasında temelde 4 farklılık bulunmaktadır.

    DAT Terminalde Teslim (Delivered at Terminal) ve DAP Belirlenen Yerde Teslim (Delivered at Place) şeklinde 2 yeni teslim şekli Incoterms 2010 yayınında düzenlenmiştir.

    DAF, DES, DEQ, DDU uygulamaları Incoterms 2010 yayını ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bu uygulamalar ancak Incoterms 2000 kapsamında uygulanabilmektedir. Incoterms 2010 yayınında bu teslim şekillerine yer verilmemektedir.

    Daha öncesinde sınıflandırılmamış olan teslim şekilleri Incoterms 2010 yayınında tüm teslim şekilleri ve denizyolu teslim şekilleri olarak 2 grupta sınıflandırılmıştır.

    Teslim şekillerinden bazıları olan FOB, CFR, CIF teslim şekillerinde Incoterms 2000 uygulamasında gemi küpeştesi ya da gemi bordası olan teslim yeri Incoterms 2010 uygulamasında malların gemiye yüklenmesi ile teslimatın olacağı belirtilmiştir.

Incoterms 2010 Nedir?

Incoterms; uluslararası ticarette teslim şekilleri olduğunu belirtmiştik. Incoterms 2010 ise 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve halihazırda devam eden uygulamadır.

Incoterms 2010 kapsamında toplamda 11 adet teslim şekli belirlenmiştir. Bu teslim şekillerinden 7 tanesi genel tüm taşıma yöntemlerine uygun olup 4 tanesi ise sadece deniz yolu taşıma sistemine uygun teslim şekilleridir.

Incoterms 2010 Teslim Yöntemleri

EXW- Fabrikada Teslim (Ex Works): Fabrikada teslim şekli olan EX Works teslim şeklinin açıklamalr kısmında bu teslim şekline dair özellikle gümrük işlemleri sırasında yapılması gereken belirli uyarılar yer almaktadır.

İhracatçı açısından en düşük maliyetli ve en az risk taşıyan teslim şeklidir.

FCA- Taşıyıcıya Masrafsız Teslim (Free Carrier): Taşıyıcıya masrafsız olarak Türkçeleştirilmiş olan teslim şekli ihracatçı açısından en kullanışlı teslim şekillerinden biridir. Tüm taşıma yöntemlerinde kullanılan bu yöntem doğru uygulanması açısından belirli uyarılar taşımaktadır.

CPT- Taşıma Bedeli Ödenmiş Olarak Teslim (Carriage Paid To): Tüm taşıma yöntemlerinde uygulanabilen bu taşıma şekli özel açıklama ve uyarılara sahip teslim şekillerinden biridir.

Sigorta diğer masrafların ithalatçıya ancak navlunun ihracatçıya ait olduğu teslim şeklidir.

CIP- Taşıma Ücreti ve Sigorta Ödenmiş Teslim (Carriage and Insurance Paid To): Sigorta ücretinin ihracatçıya ait olduğu ve ithalatçının ülkesinde belirli noktaya kadar gerçekleşen teslim şeklidir.

DAT- Terminalde Teslim (Delivered at Terminal): İhracatçı açısından riskli olan teslim şekillerinden biridir. Taşıma, sigorta ve diğer masrafların ve tüm risklerin ihracatçıya ait olduğu ve ithalatçının ülkesinde belirlenen terminalde teslimat yapılmasıdır.

DAP- Belirlenen Yerde Teslim (Delivered at Place): Vergiler dışında tüm masraflar ihracatçıya aittir ve ithalatçının ülkesinde belirlenen adrese teslim şeklidir.

DDP- Gümrük Vergileri Ödenmiş Halde Teslim (Delivered at Duty Paid): İhracatçı tarafından gümrük vergileri dahil tüm masrafların ödendiği ithalatçı tarafından belirtilen kendi ülkesindeki bir adrese yapılan teslim şeklidir.

FAS- Gemi Yanında Teslim (Free Alongside Ship): Yalnızca deniz taşımayolu ile kullanılan bu teslim şekli teslimatın taşımanın yapılacağı belirlenen deniz aracına yüklenmek üzere rıhtımda gerçekleşen teslimat şeklidir.

FOB- Gemide Teslim (Free On Board): Sigorta ve taşıma masraflarının ihracatçı tarafından karşılandığı ve denizyolu taşımacılığına özel olan ve deniz aracına yükleme yapıldıktan sonra gerçekleşen teslim şeklidir.

CFR- Navlun Ödenmiş Teslimat (Cost and Freight): Yine denizyolu taşımacılığına özel bir teslim şekli olup navlunu ihracatçı tarafından sigorta ve diğer masrafların ithalatçı tarafından ödendiği teslim şeklidir.

Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun Ödenmiş Teslimat (Cost, Insurance and Freight): Denizyolu taşımacılığına uygun olan bu yöntem ihracatçı açısından avantajlı bir uygulama olup yükleme masrafı, taşıma ve sigorta masraflarının ithalatçı tarafından gerçekleştirildiği teslim şeklidir.

Taşıma evrakları, gümrük işlemleri, iletişim ve daha birçok unsurda olduğu gibi baştan sona farklı iki ülke, iki kültür ve iki farklı dilin ortak kesişimi olan dış ticaret alanında birçok alanda profesyonel ve titiz tercüme ve çeviri işlemi gerekmektedir.

Okeanos Uluslararası Çeviri ve Yeminli Tercüme şirketi, dış ticaret tercüme ve çeviri işlemlerinde ve dış ticaret prosedüründe yılların ortaya koyduğu profesyonel bir beceriye sahiptir.

Okeanos Uluslararası Çeviri ve Yeminli Tercüme şirketinin fark yaratan özellikleri arasında müşteri odaklı olması ve etik değerlerine bağlı bulunmasıdır.

Daha detaylı bilgi ve fiyat teklifi www.okeanostercume.com.tr adresimizden ya da info@okeanostercume.com.tr adresimizden ya da 0212 221 45 21 numaralı telefonumuzdan ya da 0553 910 31 32 numaralı whatsapp hattımızdan kurumsal müşteri temsilcilerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir